„Zaskoz” - sir za dubok džep

Bez autora
Dec 15 2011

Mlekara i kozja farma „Beokapra” iz Kukujevaca kod Šida i Rezervat prirode bara Zasavica, posle gotovo godinu dana eksperimentisanja, odlučili su da započnu zajedničku proizvodnju sira od magarećeg mleka i da ga ponude inostranom tržištu. Novi sir zvaće se „zaskoz“, i koštaće 550 evra po kilogramu. Sir, kombinovan od mleka magarica sa Zasavice i kozjeg sa farme „Beokapre“ u Kukujevcima, predstavlja pravi specijalitet, a o njegovom kvalitetu brine stručnjak za tehnologiju Stevo Marinković, koji je već plasirao nekoliko vrsta specijalnih kozjih sireva iz mlekare u Kukujevcima. Aromom i ukusom magareći sir, koji će početi da proizvode, nadmašuje sve sireve koji se nalaze na tržištu. U stvari, ovaj novi proizvod biće napravljen od 55 odsto magarećeg mleka sa Zasavice i 45 odsto kozjeg, od koza koje imaju kontrolisani prirodni uzgoj na farmi. Za kilogram ovog sira potrebno im je oko 13 litara mleka, a novi kvalitet je što u magarećem siru, kada je od čistog mleka magarica, nema dovoljno suve materije. Sigurano je da će pravi sladokusci i bogati kupci znati da cene ovaj novi proizvod.

„Zaskoz” - sir za dubok džepMlekara i kozja farma „Beokapra” iz Kukujevaca kod Šida i Rezervat prirode bara Zasavica, posle gotovo godinu dana eksperimentisanja, odlučili su da započnu zajedničku proizvodnju sira od magarećeg mleka i da ga ponude inostranom tržištu.

Novi sir zvaće se „zaskoz“, i koštaće 550 evra po kilogramu. Sir, kombinovan od mleka magarica sa Zasavice i kozjeg sa farme „Beokapre“ u Kukujevcima, predstavlja pravi specijalitet, a o njegovom kvalitetu brine stručnjak za tehnologiju Stevo Marinković, koji je već plasirao nekoliko vrsta specijalnih kozjih sireva iz mlekare u Kukujevcima.

– Aromom i ukusom magareći sir, koji ćemo početi da proizvodimo, nadmašuje sve sireve koji se nalaze na tržištu. U stvari, ovaj novi proizvod biće napravljen od 55 odsto magarećeg mleka sa Zasavice i 45 odsto kozjeg, od koza koje imaju kontrolisani prirodni uzgoj na našoj farmi. Za kilogram ovog sira potrebno nam je oko 13 litara mleka, a novi kvalitet je što u magarećem siru, kada je od čistog mleka magarica, nema dovoljno suve materije. Siguran sam da će pravi sladokusci i bogati kupci znati da cene ovaj novi proizvod – kaže Stevo Marinković.

U mlekari „Beokapre“ Slobodan Simić, upravnik bare Zasavica, Steva Marinković, tehnolog, i direktor „Beokapre“ Radovan Roganović priredili su prvu degustaciju ovog sira za dopisnika „Politike“. Međutim, u paleti proizvoda „Beokapre“ su i čuveni kozji sirevi u kestenovom listu, kori hrasta lužnjaka i pepelu.

– Sve su to novotarije Steve Marinkovića i moram reći da su se ovi sirevi, kao ekstradelikatesni proizvodi, pozicionirali na tržištu – priča Radovan Roganović. – Mi imamo 400 koza na farmi, dogodine će ih biti više od 500, dobijamo dnevno hiljadu litara mleka i otkupljujemo još tri hiljade litara od kozjih farmi u Kisaču i Čeneju. Idemo stalno na proširenje, a novi sir koji je dobio ime „zaskoz“, siguran sam, otvoriće nam najprobirljivije svetsko tržište.

Na bari Zasavici je trenutno oko 110 magarica, koje daju godišnje od 25 do 30 litara mleka. Zasavica je proizvodila sir od čistog magarećeg mleka i trošila po 25 litara za kilogram. Taj sir je koštao hiljadu evra po kilogramu, ali ga je bilo malo na tržištu. Ni novog sira, od 550 evra, neće biti previše u ponudi, ali, zato se upravnik Zasavice Slobodan Simić već pripremio da kupi još stotinu magarica.

– Ova kooperacija između nas i „Beokapre“ je odličan poslovni potez. Kupcima ćemo ponuditi pravi ekološki proizvod, delikates kakvog trenutno nema na tržištu. Sir jeste skup, ali, ako se zna da magarica može u najboljem slučaju dati 30 litara mleka godišnje, onda je jasno zašto je i cena takva – kaže Simić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik